To νεογνικό δέρμα χαρακτηρίζεται από δομικές και λειτουργικές ιδιαιτερότητες. Λειτουργικά, το δέρμα των νεογνών είναι πιο ευαίσθητο σε ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας, απώλεια υγρών και έκθεση σε φάρμακα και τοξίνες. Δομικά, η ανωριμότητα του οδηγεί σε εμφάνιση μη τυπικών σημείων και συμπτωμάτων.
Συνήθεις βλάβες με τις οποίες εκδηλώνονται οι νεογνικές δερματικές παθήσεις είναι: φλυκταινίδια (σπυράκια με πύον), φυσαλίδες (φουσκάλες), ξηρότητα, ερυθρότητα, λέπια, εκχυμώσεις (μελανιές) και εφελκίδες (κρούστες ξεραμένου ορού ή αίματος).
Οι δερματικές παθήσεις των νεογνών είναι συνήθως καλοήθεις και αυτοπεριοριζόμενες, αποτέλεσμα επίδρασης ορμονικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Λοιμώξεις του δέρματος των νεογνών από βακτήρια, ιούς και μύκητες δεν είναι σπάνιες και μπορούν να αυξήσουν τη νοσηρότητα και θνητότητα των νεογνών. Οι νεοπλασματικές, κληρονομικές, μεταβολικές και διατροφικές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές στα νεογνά.
Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη και ορθή διάγνωση του δερματικού εξανθήματος είναι μείζονος σημασίας και επιτυγχάνεται με την κλινική εξέταση, ενώ πολλές φορές είναι απαραίτητος ο εργαστηριακός έλεγχος αλλά και η βιοψία δέρματος.
Οι πιο συνήθεις καλοήθεις δερματικές νεογνικές παθήσεις είναι:
Τοξικό νεογνικό ερύθημα: προσβάλλει το 50% περίπου των τελειόμηνων νεογνών. Εμφανίζεται τις πρώτες μέρες της ζωής με ερυθρές πλάκες, βλατίδες και φλυκταινίδια (σπυράκια με πύον), αρχικά στο πρόσωπο και έπειτα στο σώμα του νεογνού. Δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και εξαφανίζεται αυτόματα σε λίγες μέρες χωρίς να απαιτεί θεραπεία.
Ιδρώα: προσβάλλει περίπου το 15% των νεογνών σε θερμά κλίματα και οφείλεται στην απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων. Eμφανίζεται με μικρές φυσαλίδες (φουσκαλίτσες), βλατίδες και φλυκταινίδια. Οι βλάβες υποχωρούν σε δροσερό περιβάλλον και με χαλαρό ντύσιμο του νεογνού (όχι στενά ρούχα και παρατεταμένο φάσκιωμα).
Κεγχρία: είναι λευκωπές κηλίδες, συνήθως στο πρόσωπο, λόγω της συσσώρευσης ιδρώτα μέσα στους πόρους. Περίπου τα μισά νεογνά γεννιούνται με κεγχρία, τα οποία εξαφανίζονται μέσα στις πρώτες 4 εβδομάδες της ζωής τους.
Nεογνική ακμή: εμφανίζεται σε πάνω από 20% των νεογνών και οφείλεται στα κυκλοφορούντα ανδρογόνα της μητέρας. Απαρτίζεται κυρίως από φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) στο μέτωπο, τη μύτη και τα μάγουλα. Πολλές φορές μπορεί να συνυπάρχουν βλατίδες και φλυκταινίδια (σπυράκια με πύον). Δεν απαιτείται θεραπεία καθώς το εξάνθημα υποχωρεί εντός 4 μηνών χωρίς να αφήνει σημάδια ή ουλές. Όπου κριθεί απαραίτητο χορηγείται κατάλληλη τοπική θεραπεία, ενώ σε εμμένουσες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί έλεγχος υποκείμενης ενδοκρινοπάθειας.
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (νινίδα): αποτελεί εξαιρετικά συχνό εξάνθημα των νεογνών και εμφανίζεται συνήθως στο κεφάλι με ερυθρά και λιπαρά λέπια. Είναι δύσκολο πολλές φορές να διακριθεί από την ατοπική δερματίτιδα ή και την ψωρίαση. Συνήθως αυτοπεριορίζεται σε λίγες εβδομάδες έως και λίγους μήνες. Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία. Για αισθητικούς λόγους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες και λαδάκια, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των λεπίων.
Στα πλαίσια των περιορισμών μετακίνησης σχετιζόμενων με την πανδημία και δεδομένου πως τα νεογνά αποτελούν μια ειδική ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού με τις δικές της ιδιαιτερότητες, η DERMOMEDICA προσφέρει τη δυνατότητα κατ’ οίκον επίσκεψης. Ιατρός της ομάδας μας έρχεται στον χώρο σας σε ώρα και μέρα που προγραμματίζεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία. Η κατ’ οίκον επίσκεψη συμπεριλαμβάνει κλινική και δερματοσκοπική εξέταση καθώς και επιπλέον διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις όπου αυτές είναι απαραίτητες.