Τμήματα

Φωτοθεραπείες

Το Κέντρο μας διαθέτει τμήμα φωτοθεραπείας στο οποίο διενεργούνται συνεδρίες με ειδικές λάμπες σύμφωνα με καθορισμένα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Η φωτοθεραπεία έχει ένδειξη σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων της Δερματολογίας από φλεγμονώδη νοσήματα μέχρι καρκίνο δέρματος.

Το ιατρείο μας διαθέτει λάμπες UVA/UVB καθώς και λάμπες φωτοδυναμικής θεραπείας.

Κλείστε ραντεβού

Ενδιαφέρεστε να επισκευθείτε την ιατρική μας μονάδα; Το τηλεφωνικό μας κέντρο λειτουργεί καθημερινά 09:00- 21:00

Η PUVA (Psoralen plus ultraviolet A) είναι μια φωτοθεραπεία, η οποία συνδυάζει τη λήψη (είτε από του στόματος είτε τοπική εφαρμογή κρεμών ή ολοσωματικών λουτρών με διαλύματα) ψωραλενών (από λίγα λεπτά έως και δύο ώρες πριν) με την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία UVA (320- 400 nm). Τα ψωραλένια είναι φωτοευαισθητοποιές ουσίες, οι οποίες ανευρίσκονται σε πολλά φυτά. Η χρήση της PUVA βρίσκει εφαρμογή για τη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων, όπως ψωρίαση, δερματίτιδα, λεύκη, κάποια είδη δερματικού λεμφώματος και πολύμορφο εκ φωτός εξάνθημα. Η θεραπεία εφαρμόζεται, ομοίως, είτε ολοσωματικά είτε στοχευμένα σε κάποιες περιοχές του σώματος και ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα ανάλογα με το φωτότυπο, την ηλικία, το μέρος του σώματος, το είδος της πάθησης καθώς και την πορεία της νόσου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας χορηγούνται προστατευτικά γυαλιά, προστατευτικός ρουχισμός και χρήση αντηλιακής προστασίας αναλόγως της περιοχής που επιθυμούμε να θεραπεύσουμε. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία με PUVA περιλαμβάνουν κνησμό, ερύθημα, μαύρισμα ή ακόμα μπορεί να προκληθεί έγκαυμα σε υπερδοσολογία. Τέλος, η λήψη ψωραλενίου από το στόμα μπορεί να φέρει ναυτία σε κάποιους ασθενείς. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται 2 με 3 φορές την εβδομάδα με μεσοδιάστημα 48 ώρες μεταξύ αυτών, διαρκούν έως κάποια λεπτά και μπορεί να χρειαστούν αρκετές για να ολοκληρωθεί ο κύκλος θεραπείας. Οι αρχικές συνεδρίες δύναται να ακολουθηθούν από συνεδρίες συντήρησης ή να χρειαστεί επανάληψη σε περίπτωση υποτροπής.

Η θεραπεία με λάμπες UVB είναι η πιο κοινή μορφή φωτοθεραπείας που εφαρμόζεται στη Δερματολογία και χρησιμοποιεί μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας στα 290-320 nm (ευρέος φάσματος) ενώ υπάρχει και η στενού φάσματος UVB στα 311-312 nm, η χρήση της οποίας όλο και αυξάνεται. Παράλληλα, φιλτράρονται μήκη κύματος φωτός που είναι πιο επικίνδυνα για το δέρμα επιτυγχάνοντας τελικά πολλή καλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τη θεραπεία ενός μεγάλου φάσματος δερματοπαθειών, όπως ψωρίαση, ομαλό λειχήνα, κνησμό, ατοπική δερματίτιδα, λέυκη και δερματικό λέμφωμα. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο είτε στοχευμένα σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και όχι συχνές ή επίμονες, περιλαμβάνουν ερυθρότητα και αίσθημα καύσου. Η κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το φωτότυπο, την ηλικία και το είδος της πάθησης. Συνήθως, όμως, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται 2 με 5 φορές εβδομαδιαίως για κάποιες εβδομάδες και διαρκούν έως κάποια λεπτά η καθεμία.

Η φωτοδυναμική θεραπεία αποτελεί μια εκ των πιο σύγχρονων και αποτελεσματικών μεθόδων για την αντιμετώπιση ενδοεπιδερμιδικών καρκινωμάτων του τύπου του βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Συνίσταται στην εφαρμογή πηγής φωτός (λάμπας) πάνω στον υπό θεραπεία όγκο για μερικά λεπτά (5-10), μετά από την εφαρμογή φωτοευαισθητοποιού κρέμας. Αποτελεί άριστη επιλογή για την αντιμετώπιση του επιπολής βασικοκυτταρικού καρκινωμάτος, της νόσου Βowen και των ακτινικών υπερκερατώσεων. Επιπλέον, αποτελεί πιθανόν τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της καρκινοποίησης πεδίου (δηλαδή της παρουσίας πολλαπλών ακτινικών υπερκερατώσεων σε μία φωτοεκτεθειμένη περιοχή).

Επιστροφή