aimilios lallas, eado congress, dermoscopy, euromelanoma, skincancer, αιμιλιος λαλλας, δερματολογος θεσσαλονίκη

Μάϊος: Μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του δέρματος

Ο μήνας Μάιος είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο του δέρματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι οι θάνατοι που θα προέρχονται από τον καρκίνο του δέρματος θα αυξηθούν κατά 20% μέχρι το 2025 και 74% μέχρι το 2040 ( μελέτη του Global Cancer Observatory ΠΟΥ, ανακοινώθηκε το 2020 ).

Η Eurοpean Association of Dermato Oncology (EADO) έχει σκοπό την προώθηση, οργάνωση και βελτίωση των κλινικών και εργαστηριακών ερευνητικών δραστηριοτήτων στο πεδίο του καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, ασχολείται με την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία όλων των σταδίων και όλων των τύπων καρκίνου δέρματος, καθώς και την πειραματική έρευνα. Κάθε χρόνο διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της για την ενημέρωση και  εκπαίδευση των δερματολόγων για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Δερματο-ογκολογίας.

Στο τελευταίο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Σεβίλλη της Ισπανίας, συμμετείχαν ως ομιλητές και η Ζωή Απάλλα και ο Αιμίλιος Λάλλας.

Στις παρακάτω φωτογραφίες αποτυπώνονται στιγμιότυπα από τις ομιλίες του Αιμίλιου Λάλλα, ο οποίος είναι μέλος του EADO Board και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Δερματοσκόπησης (International Dermatoscopy Society).

aimilios lallas, eado congress, dermoscopy, euromelanoma, skincancer, αιμιλιος λαλλας, δερματολογος θεσσαλονίκη

Σε μία από τις κεντρικές ομιλίες του Συνεδρίου, ο κος Λάλλας αναφέρθηκε στη δερματοσκόπηση μη μελαγχρωματικών βλαβών, δηλαδή βλαβών του δέρματος που δεν είναι χρωματισμένες από τη μελανίνη (σε αντίθεση με τους σπίλους που όλοι μας εύκολα αναγνωρίζουμε).  Η απουσία χρωστικής δυσκολεύει σημαντικά την αξιολόγηση αυτών των βλαβών, ενώ και οι ίδιοι ασθενείς κατά την διάρκεια της αυτοεξέτασης δεν αντιλαμβάνονται εύκολα μεταβολές σε αυτές. Η εξέταση αυτού του τύπου των βλαβών με τη βοήθεια της δερματοσκόπησης είναι σημαντική καθώς μπορεί να επιτρέψει την έγκαιρη αναγνώριση διαγνωστικά δύσκολων καρκίνων.