Ενήλικη ακμή και γυναίκες

Είναι η ακμή ένα νόσημα που αφορά μόνο τους εφήβους;

Η αλήθεια είναι ότι η ακμή είναι πολύ συχνότερη στην εφηβική ηλικία. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σπάνιο, είτε να εμφανιστεί όψιμα, είτε να επιμείνει και μετά από αυτή την ηλικιακή φάση. Αυτή η μορφή «όψιμης» ακμής παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και είναι γνωστή με τον όρο ακμή της ενήλικης γυναίκας.

 

Πόσο συχνή είναι η ακμή της ενήλικης γυναίκας;

Βάσει των βιβλιογραφικών αναφορών, περίπου το 50% των γυναικών ηλικίας 20-30 και το ένα τέταρτο των γυναικών ηλικίας 30-40 ταλαιπωρούνται από άλλοτε άλλης βαρύτητας ακμή της ενηλίκου ζωής.

 

Πώς εκδηλώνεται η ακμή της ενήλικης γυναίκας;

Έχει παρατηρηθεί ότι οι δερματικές αλλοιώσεις της ακμής της ενήλικης γυναίκας τείνουν να εντοπίζεται συχνότερα στο κάτω μισό του προσώπου και να εμφανίζονται κατά βάση με τη μορφή κόκκινων σπυριών, με έντονη φλεγμονή και συνοδό πόνο. Σε αντίθεση με την κλασσική εφηβική ακμή, τα μαύρα και τα λευκά στίγματα είναι λιγότερα.  Η ακμή είναι ένα από τα νοσήματα που προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς επηρεάζει την κοινωνική ζωή και την ψυχολογική διάθεση.

 

Ποιες οι αιτίες της ακμής της ενήλικης γυναίκας;

Στην αιτιολογία της ακμής της ενήλικης γυναίκας εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες. Μεταξύ άλλων έχουν ενοχοποιηθεί ορμονικές διαταραχές, το άγχος, το κληρονομικό ιστορικό, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η διατροφή και ο διαβήτης. Τυπικό χαρακτηριστικό της ακμής της ενήλικης γυναίκας που επιβεβαιώνει την ορμονική συμμετοχή είναι ότι ακόμα και σε άτομα με φυσιολογικό κύκλο, μπορεί η ακμή να χειροτερεύει, ή να εμφανίζεται όταν πλησιάζει η έμμηνος ρήση. Επιπλέον, έχει φανεί πως τα αντισυλληπτικά χάπια βελτιώνουν τη βαρύτητα της ακμής και συχνά χρησιμοποιούνται και ως θεραπεία, ειδικά σε γυναίκες που επιθυμούν παράλληλα και  αντισύλληψη.

 

Υπάρχει θεραπεία για την ακμή της ενήλικης γυναίκας;

Είναι σαφές ότι υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, η οποία προσαρμόζεται στη βαρύτητα και τις ειδικές ανάγκες του δέρματος της κάθε ασθενούς. Οι θεραπείες διακρίνονται σε τοπικές και συστηματικές και δίνονται αποκλειστικά από το δερματολόγο, αφού πρώτα διερευνηθεί λεπτομερώς το προφίλ της κάθε ασθενούς για την αναγνώριση πιθανής αιτίας πυροδότησης ή συντήρησης του προβλήματος.

Παράλληλα ο δερματολόγος θα δώσει και τις κατάλληλες, εξειδικευμένες συμβουλές περιποίησης και καθημερινής φροντίδας για την αποφυγή υποτροπών μετά την αγωγή.

 

Μπορείτε να βρείτε περαιτέρω πληροφορίες για την ακμή πατώντας εδώ

 

Ζωή Απάλλα, PhD

Αν. Καθηγήτρια Δερματολογίας Α.Π.Θ

DERMOMEDICA, Θεσσαλονίκη