Ο χώρος του διαδικτύου είναι γεμάτος πληροφορίες είτε για παθήσεις του δέρματος είτε για τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που μπορεί να οδηγήσουν κάποιους ασθενείς σε εσφαλμένες αποφάσεις. Η συν-ιδρύτρια της Dermomedica και Αν. Καθηγήτρια Δερματολογίας στο Α.Π.Θ, Ζωή Απάλλα, “ρίχνει φώς” σε κάποιους κοινούς μύθους του διαδικτύου που αφορούν την ακμή.
-Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η ακμή προσβάλει και τα δύο φύλα, με ελαφρώς βαρύτερες μορφές τα αγόρια. Στα κορίτσια ξεκινάει λίγο νωρίτερα και μπορεί να παραταθεί η διάρκειά της ή και να εμφανιστεί όψιμα ως ακμή της ενήλικου ζωής.
-Με την είσοδο στην προ-εφηβική και εφηβική ζωή ξεκινά η λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που έχει άμεση εμπλοκή στην παθογένεια και την εμφάνιση της ακμής.
-Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό ακμής έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ακμή συγκριτικά με τον πληθυσμό που δεν έχει τέτοιο ιστορικό. Αν και οι 2 γονείς είχαν ακμή, η πιθανότητα εμφάνισης στο παιδί μεγαλώνει.
– Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα, όσο μικρό κι αν είναι, χωρίς τη βοήθεια κάποιου τοπικού ή συστηματικού φαρμάκου. Τα καλλυντικά προϊόντα είναι επικουρικά, βοηθούν, αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν τις βλάβες της ακμής από μόνα τους. Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός που θα δώσει τη θεραπεία και θα προτείνει αν και ποια επικουρικά καλλυντικά σκευάσματα είναι απαραίτητα.
-Το γάλα, η πρωτεΐνη γάλακτος, η ζάχαρη, τα λιπαρά και η σοκολάτα έχουν μελετηθεί εκτενώς, αλλά τα αποτελέσματα από τις μελέτες δεν είναι σε απόλυτη συμφωνία. Ωστόσο, η σύσταση είναι να αποφεύγονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών.
-Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
-Το αν θα αφήσει σημάδια η ακμή εξαρτάται από τη βαρύτητα και τον τύπο της, αλλά και από τον τρόπο που επουλώνει το δέρμα.
-Δεν είναι σπάνιο, η ακμή είτε να εμφανιστεί όψιμα, είτε να επιμείνει και μετά από αυτή την εφηβεία. Αυτή η μορφή «όψιμης» ακμής παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και είναι γνωστή με τον όρο ακμή της ενήλικης γυναίκας. Βάσει των βιβλιογραφικών αναφορών, περίπου 1 στις 4 γυναίκες ταλαιπωρούνται από άλλοτε άλλης βαρύτητας ακμή της ενηλίκου ζωής.
-Στην αιτιολογία της ακμής της ενήλικης γυναίκας εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες. Μεταξύ άλλων έχουν ενοχοποιηθεί ορμονικές διαταραχές, το άγχος, το κληρονομικό ιστορικό, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η διατροφή και ο διαβήτης.
Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε περισσότερες πληροφορίες για την εφηβική ακμή στη συνέντευξη της κυρίας Απάλλα στην εκπομπή “Ελένη” στις 24/4/2024 ακολουθώντας το παρακάτω link.