Άγχος και Ψωρίαση. Η οπτική του ασθενούς

Οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση βιώνουμε διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις στην καθημερινότητά μας. Από την αρχή που γίνεται η πρώτη διάγνωση, η αντιμετώπιση κι η συνειδητοποίηση ενός χρόνιου νοσήματος είναι δύσκολη. Συνήθως, το πως ανταποκρίνεται ένας ασθενής ποικίλλει, ανάλογα με την μορφή και την σοβαρότητα της νόσου.

Η ανακούφιση που ένιωσα όταν η γιατρός μου μού διέγνωσε την ασθένεια και μου πρότεινε λύση, ήρθε σε αντιδιαστολή με το άγχος που ένιωσα όταν κατάλαβα ότι θα είναι κάτι που θα με συνοδεύει για τα επόμενα χρόνια. Με την πάροδο των χρόνων, πολλοί μου έλεγαν ότι επειδή έχω άγχος, απέκτησα ψωρίαση. Αλλά ποιός δεν έχει άγχος; Και πόσοι έχουν ψωρίαση; Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, δε θα έπρεπε όλο και περισσότεροι να νοσούν από ψωρίαση εξαιτίας του άγχους της σύγχρονης ζωής;

Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο επιπρόσθετες ψυχοφθόρες καταστάσεις. Η πρώτη είναι το στίγμα που συνοδεύει τα σημάδια της νόσου.  Πολλοί φοβούνται, για παράδειγμα, να κάνουν μπάνιο στην παραλία ή κλείνονται στον εαυτό τους. Η δεύτερη κατάσταση που επιδεινώνει την ψυχολογία μας είναι ο φόβος για μια επικείμενη έξαρση της ψωρίασης.

Όταν όλοι αυτοί οι φόβοι γίνονται δύσκολα διαχειρίσιμοι, η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας, οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές είναι οι αρμόδιοι για να μας βοηθήσουν σε ένα χρόνιο ή μη νόσημα.

Είναι μεγάλη ανακούφιση να μπορείς να μοιράζεσαι τα προβλήματά σου με ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν και βιώνουν τις ίδιες καταστάσεις. Γι’ αυτό και πριν κάποια χρόνια, μαζί με συνασθενείς μου καταλάβαμε πόσο ευχάριστο και σημαντικό είναι να έχουμε μια ένωση ασθενών, και έτσι δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, Επιδέρμια, που εκπροσωπώ.

Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν την χρυσή συμβουλή ή τη λύση για την ψωρίαση. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Οπότε, ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας και ας μην φοβόμαστε να μιλήσουμε και να ζητήσουμε βοήθεια.

Επιμέλεια Κειμένου:

Ρένος Βαμβακούσης,

Αρχιτέκτων Μηχανικός,

Πρόεδρος Συλλόγου Επιδέρμια